Mitä copywriting on ja miten se auttaa sinua tienaamaan enemmän rahaa?

Haluaisitko enemmän ostavia asiakkaita verkkokauppaasi? Onko nettisivullasi paljon kävijöitä, mutta kukaan ei osta? Siinä tapauksessa sinun täytyy oppia copywriting.

Matkalla vaurauteen tärkein askel on hankkia taito, jonka hyödyntämisestä muut ovat valmiita maksamaan. Kaikki muut askeleet perustuvat siihen.

Jos mietit kirjoittamista ammattina, niin mitä ammattinimikkeitä sinulle tulee mieleen?

Useimmat ajattelevat kahta eri vaihtoehtoa.

Voit olla kirjailija tai bloggaaja ja kirjoittaa erilaisia kirjoituksia. Fiktiokirjoja, käsikirjoituksia, tietokirjoja, elämänkertoja jne. Tai sitten olet opiskellut toimittajaksi ja kirjoitat artikkeleita ja uutisia lehteen, joko vakituisena journalistina tai freelancerina.

Mutta niiden lisäksi on olemassa vielä eräs muukin kirjoittamisen tapa ja joillekin myös ammatti – sitä kutsutaan nimellä copywriting.

Copywriterit kirjoittavat kuitenkin eri tavalla ja eri tarkoitukseen kuin kirjailijat ja toimittajat. Kun copywriter on valmis, lopputulosta sanotaan copyksi. Tietyllä tavalla copywriting sivuaa kirjailijan ja toimittajan työtä. Copy sisältää toisinaan tarinan kerrontaa ja raportointia esim. alan kehityksestä, tilastoista yms.

Näet copywriterin työn tuloksia päivittäin mm. nettisivuilla, sähköposteissa, sanomalehdissä ja aikakauslehdissä. Harva meistä kuitenkaan on pysähtynyt miettimään kuka tekstin on laatinut tai kuinka arvokas taito se on esim. yrittäjälle.

Joku fiksu ihminen on joskus sanonut näin:

Olet hyvä kirjoittamaan, jos tekstisi saa ihmiset itkemään. Olet vielä parempi, jos se saa lukijan nauramaan.

Mutta jos tekstisi saa ihmiset toimimaan, sinusta voi tulla rikas.

Copywriting saa lukijan toimimaan

Sitä copywriting on – se saa ihmisen niin vakuuttuneeksi asiasta, että hän ryhtyy toimimaan. Toiminta voi olla mitä vaan – hän voi ryhtyä tukemaan hyväntekeväisyyttä, lukea artikkelin, ostaa tuotteen tai palvelun, lähettää tarjouspyynnön, liittyy sähköpostilistalle tms.

Jos yrityksesi toimii netissä, sinun kannattaa, suorastaan pitää, opetella kirjoittamaan vakuuttavasti. Silloin saat verkkosivuillasi käyvät vierailijat toimimaan haluamallasi tavalla. Hyvin kirjoitettu, vakuuttava myyntisivu voi nostaa myyntisi moninkertaiseksi!

Taidosta on hyötyä mm. verkkosivujen teossa ja päivittämisessä, asiakaskirjeiden kirjoittamisessa, tarjousten tekemisessä, sähköposteissa ja Google- ja somemainonnassa.

Copywriting on myös siitä kiitollinen taito, että sen voi oppia kuka tahansa. Sinun ei tarvitse olla verbaalinen lahjakkuus, huipputaitava kirjailija tai supliikki myyntitykki.

Copywriting ei ole myymistä

Moni hyvä copywriter on itseasiassa introvertti, joka jännittäisi esiintymistä, mutta osaa kirjoittaa todella vetoavasti.

Myyvä ja vetoava teksti koostetaan eri osista – hieman kuin rakennuspalikoista ja se suunnataan tarkasti tietylle kohderyhmälle. Siihen on selkeät kaavat, joita jokainen asiansa osaava copywriter käyttää.

Copywriting ei ole myymistä. Kukaan ei pidä siitä että heille ”myydään”. Copyn tarkoitus ei ole myydä, vaan saada lukija toimimaan korostamalla tuotteen tai palvelun hyötyjä lukijalle. Hyödyt vetoavat tiettyyn kohderyhmään, eivät kaikkiin.

Ajattele tilannetta, jossa kotikaupunkiisi on avattu uusi pihviravintola. Eräänä kertana päätit mennä sinne ja söit yhden elämäsi parhaista aterioista. Palvelu oli upeaa ja ihastuit paikan ilmapiiriin.

Parin viikon päästä siitä kaverisi soittaa ja pyytää sinua ulos. Ehdotat, että menette siihen uuteen ravintolaan, jossa hiljattain kävit. Kehut paikkaa maasta taivaaseen, kuvailet innostuneena miten uskomattoman hyvää ruokaa söit siellä, palvelu oli ystävällistä, henkilökunta täytti kaikki toiveesi ja baarissa työskenteli ihana Jose, joka oli juuri muuttanut Suomeen maasta, johon ystäväsi on palavasti rakastunut.

Ystäväsi vakuuttuu ja päätätte mennä. Myitkö ravintolalle asiakkaan? Et, sinä ainoastaan kerroit upeasta kokemuksestasi ja sait ystäväsikin innostumaan.

Sitä copywriting perustasolla on – etujen ja hyötyjen kertomista. Kasvissyöjä ystäväsi ei olisi lähtenyt kehuistasi huolimatta, koska hän ei kuulunut kohderyhmään.

Mutta miten copywriting eroaa tavallisista mainoksista?

Niissä on selkeä ero. Mainokset esim. tv:ssä tai lehdissä kertovat brändistä tai tietystä tuotteesta. Kun kuulet radiossa tutun rallatuksen ”badap pappaa aim laavin it” et välittömästi ryntää ostamaan hampurilaisateriaa, mutta yhdistät sen tiettyyn brändiin.

Copy sen sijaan saa nettisivusi tai verkkokauppasi kävijän toimimaan heti, välittömästi. Ei huomenna, joku toinen päivä tai joskus. Vaan nyt heti.

Jos haluat tietää lisää copywritingin jalosta taidosta ja miten voit sen avulla kasvattaa merkittävästi verkkosivusi myyntiä, tilaa sähköpostiisi ilmainen uutiskirjeemme. Tilaa se klikkaamalla tästä.

Kategoria:

Nämäkin saattavat kiinnostaa sinua

Yrittäjä! Jos haluat enemmän myyntiä netin kautta, tilaa ilmainen uutiskirjeemme

Saat uutiskirjeemme sähköpostiisi joka toinen viikko. Kerromme miten voit parantaa verkkopalveluasi, myyt enemmän ja markkinoit tehokkaammin netin kautta. Voit hyödyntää taitojasi mm. nettisivulla, verkkokaupassa, sähköposteissa, mainoksissa, somemarkkinoinnissa ja esitteissä.

Voit perua tilauksesi koska tahansa. Emme luovuta tietojasi kenellekään.

Tilaa uutiskirje